Hey lieve lezer, wat leuk dat je er bent. Ik ga ervan uit dat als je hier terecht bent gekomen, je net als ik merkt dat de mening van een ander invloed op je heeft. Op je keuzes, op je gedachten, op je gedrag. In deze blog deel ik mijn persoonlijke proces en geef ik je tips die jou kunnen helpen om je minder te laten beïnvloeden door je omgeving. Zo kun je meer leren vertrouwen op en handelen naar je innerlijke kompas.
Een basisbehoefte
Verbinding met anderen en ergens bij horen zijn basisbehoeftes. Als we ver teruggaan in de tijd, kunnen we wel stellen dat je het als mens simpelweg niet overleefde als je niet bij een groep hoorde. Inmiddels lijkt dat misschien anders, maar uit onderzoek blijkt dat mensen die gelukkige relaties hebben, zoals een liefdevolle partner, een mooie vriendschap of een veilige community, inderdaad gelukkiger zijn.
Ik merk dit zelf ook. Al mijn hele leven heb ik veel mensen om mij heen. Contacten leggen of vrienden maken is voor mij nooit een issue geweest en ik ervaar al langere tijd hoe fijn het is om de juiste mensen om je heen te hebben. Toch heb ik mij ook vaak alleen gevoeld in bepaalde kringen of vriendschappen.
Ik leerde dat de kwaliteit van je relaties en de verbinding met jezelf cruciale factoren zijn in het ervaren van ‘belonging’. Waar ik een lange tijd vooral heb gewerkt aan de verbinding met mezelf, ben ik mij het laatste jaar bewust meer gaan verbinden met de mensen om mij heen. Dit heb ik gedaan door mijn authentieke zelf en kwetsbaarheid meer naar voren te laten komen. Maar dat was niet het enige. Ik ben mij meer gaan uitspreken. Ik ben grenzen gaan stellen. Ik heb afscheid genomen van de verwachtingen die ik had van de ander of de ander van mij die de relatie niet meer dienden.
En het bijzondere is dat het stellen van grenzen en je eigen waarheid spreken, ook als die niet in lijn is met de waarheid van de ander, zo’n belangrijke basis is van een veilige relatie. Pas dan kan je je masker afzetten. Pas dan kan je écht kwetsbaar zijn.
Als het masker valt
Toen mijn masker steeds meer afviel, merkte ik pas hoe vaak ik mij heb aangepast. Aan de ander, aan mijn omgeving. Het was mijn tweede natuur. Ik durfde niet op mezelf te vertrouwen en had de overtuiging dat mijn omgeving beter wist wat goed voor mij was dan ik zelf. Hun angsten werden mijn angsten, hun wereldbeeld werd mijn wereldbeeld, hun leven werd mijn leven.
Er ging een wereld voor me open toen ik leerde te vertrouwen op mijn eigen ingevingen. Op mijn onderbuikgevoel. Op mijn intuïtie. Ik realiseerde mij dat ik vaak wel wist waar ik mij goed bij voelde, wat mijn waarheid was. Maar ik luisterde gewoon niet, het lukte niet. En dat is oké.
Ik kan nu met zoveel meer liefde naar dit deel van mezelf kijken wat het spannend vindt om haar eigen weg te volgen. Want zij is er nog steeds en ze komt nog regelmatig om aandacht vragen. Om geruststelling. Om te weten of het veilig is.
Het prachtige aan ons mensen is dat we allemaal anders zijn. Allemaal. Denk eens aan iemand waar je heel erg veel van houdt. Is dat omdat deze persoon precies zo is als jij? Of omdat deze persoon uniek is en daardoor zo’n mooie aanvulling is op jouw leven?
Tips
Hieronder zes tips die mij geholpen hebben in dit proces. Wie weet kun je hier iets uit meenemen.
- Zoek de stilte op
Door de stilte op te zoeken, filter je letterlijk de stemmen van je omgeving uit. Dit maakt het makkelijker om in contact te komen met je innerlijke stem. - Realiseer je dat de mening van een ander veel meer zegt over die persoon zelf dan over jou
‘We zien de wereld niet zoals die is, maar zoals wij zijn’. Hoe wij naar de wereld kijken, heeft alles te maken met onszelf. Met ons eigen verleden, onze eigen overtuigingen en ons eigen leven. We hebben vaak de neiging om deze ervaringen te projecteren op de ander. En dat is heel menselijk! Maar wel fijn om in je hoofd te houden als je advies ontvangt (of geeft). - Ken je triggers
Het kan soms helpen om na te gaan in welke situatie en bij welke personen je de neiging hebt om je aan te passen of de zienswijze van een ander over te nemen. Het kennen van onze triggers kan ons helpen om meer helderheid te creëren over onze eigen patronen. - Observeer shifts in je fysieke sensaties, emoties en gedachten
Hoe voelt het in je lichaam als je je aanpast aan de ander? Welke fysieke sensaties, emoties en gedachten heb je wanneer dit gebeurt? En in hoeverre zijn die anders dan voor je dit contact had? Dit weten maakt het soms makkelijker om het te patroon herkennen. - Onderzoek de tweede winst
De tweede winst gaat over datgene wat jij ‘behaalt’ door je aan te passen aan de ander, je mening bij te stellen of je innerlijke waarheid niet uit te spreken. Het gaat dus eigenlijk over het ‘waarom’ achter ons gedrag.Het onderzoeken van de tweede winst is een diepgaand proces. Deze gedragingen kennen hun wortels vaak in de vroege kindertijd en ontstaan voornamelijk vanuit pijn en trauma’s. Dit is dus geen stap die je zomaar even zet. Het kan dan ook aan te raden zijn om in dit onderdeel van het proces professionele hulp te zoeken. - Wees niet te streng voor jezelf
Dit patroon is niet voor niets ontstaan en wil jou alleen maar beschermen. Het is niet fout. Hier met oordelen en irritatie naar kijken zorgt vaak voor het tegenovergestelde effect en staat in de weg van heling. Geef jezelf liefde en tijd in dit proces en weet dat er geen goed of fout is.